top of page

Waarom INSCYD?

Waarom werkt de ene training goed bij de ene atleet maar waarom heeft deze niet hetzelfde effect bij een andere persoon? Stop met gissen welke training voor jou het meeste rendement zal opleven, dankzij de INSCYD inspanningsanalyse.

WhatsApp Image 2021-04-10 at 17.24.34.jp

Welke  meerwaarde kan INSCYD jou bieden?

  1. Bepaal welk soort trainingen voor jou het efficiëntst zijn.

  2. Kom te weten hoeveel vetten en of koolhydraten je aan een bepaalde inspanning verbruikt en bepaal zo je optimaal vetverbrandingstempo en je wedstrijd voedselplan.

  3. Bepaal hoeveel lactaat je aanmaakt aan een bepaalde inspanning en hoe snel je lactaat verwerkt om zo tot een optimale intervalduur en recuperatietijd te komen.

  4. Bepaal je trainingszones nog correcter op basis van je metabolische processen

  1. Bepaal je VLaMax (Anaerobe capaciteit)

VLaMax is een cijfer (mmol/l/s) dat weergeeft hoe snel jouw lichaam lactaat aanmaakt. Deze energiebron op basis van het verbranden van suikers is van belang voor het presteren op korte, intense inspanningen. Hierdoor geeft deze waarde ook een inzicht in je koolhydratennood. Zo kunnen we berekenen wat jouw energienood is bij een bepaald wattage of tempo.

 

WhatsApp Image 2021-04-13 at 10.15.54 (1
WhatsApp Image 2021-04-13 at 10.15.54.jp

Zeker even belangrijk is dat deze waarde helpt om jouw optimale trainingsaccenten te bepalen. Een hoge VLaMax verlaagt je aerobe capaciteit en anaerobe drempel.

Zijn jouw doelen bijvoorbeeld gebaseerd op uithouding, dan gaan we op basis van je VO2Max en VLaMax waarde analyseren welke trainingen het meest efficiënt zijn voor jou. Trainingen om je VO2Max te verhogen, of trainingen om je VLaMax te verlagen.

tabel.JPG

CONCREET VOORBEELD: Een pistesprinter heeft een hoge Vlamax (0.9mmol/l/sec) en kan dus heel veel energie uit Koolhydraten halen. Deze renner kan daarom een heel hoge sprint power ontwikkelen. Echter, hij zal weinig energie uit vetten halen, wat belangrijk is voor de uithouding/de langere inspanning. De Ronderenner heeft dus een lage VLamax, en zal dus zeer efficiënt vetten kunnen aanspreken, wat belangrijk is voor de uithouding.

ftppower.png

Soms kan dit ook gebruikt worden om snelle omschakelingen uit te voeren tijdens 1 seizoen. Zo hebben sprinters en veldrijders een hogere VLaMax nodig dan renners die mikken op lokale criteriumkoersen. Maar deze hebben dan weer een hogere VLaMax nodig dan Granfondo renners. Wil je een vlotte omschakeling maken tussen 2 van deze disciplines dan kan het zeer nuttig zijn om je VLaMax te analyseren bij deze overgang.

 

Het is mogelijk om jezelf ‘om te tunen’ in een ander type coureur. Ben je op dit moment vrij explosief in een kermiskoers in februari , maar wil je je vanaf mei richten op een gran fondo (lange afstandswedstrijd) in de bergen?

Dan is het mogelijk om je Vlamax te analyseren en zo specifiek VLamax verlagende training in te voeren zodat je die langere wedstrijden aankan.

Of omgekeerd! 

2. Gebruik van koolhydraten en vetten

Na een INSCYD inspanningsanalyse weet je aan welke inspanning je het meest vetten verbrand (FatMax), Daarnaast kom je te weten hoeveel koolhydraten je verbruikt bij elk inspanningsniveau. Zo kun je exact bepalen hoeveel koolhydraten je zult nodig hebben op wedstrijdtempo.

ftppower.png
inscyd fat en carbohydrate combustion.pn

3. Lactaat opbouwen en verwerken

Lactaat wordt vaak enkel als een afvalstof gezien, lactaat is echter ook een brandstof. Na een INSCYD test weet je exact hoeveel mmol lactaat je aanmaakt per minuut aan een bepaalde inspanning. Dit kan je lichaam dan weer verwerken en als brandstof gebruiken. Na een INSCYD test weet je exact hoeveel mmol lactaat je lichaam per minuut kan verwerken aan een bepaalde inspanning. Deze informatie is niet enkel nuttig tijdens wedstrijden, ook tijdens trainingen kan je zo de duur van intervallen en de bijhorende hersteltijd bepalen. Nu je ook weet aan welke inspanning je het snelst lactaat verwerkt kun je je lichaam hierop trainen. Tijdens een shuttle training maak je lactaat aan en verwerk je dit zo snel mogelijk. Zo leer je sneller lactaat verwerken en gebruik je efficiënter lactaat als brandstof.

vo2m.png
lackof pyruvate.jpg

4. Trainingszones bepalen

Net zoals bij een standaard inspanningstest krijg je de zeer nuttige trainingszones. Deze zijn nog preciezer bepaald omdat ze niet gebaseerd zijn op een percentage van bijvoorbeeld je anaerobe drempel. Zo wordt de VO2Max zone standaard vastgelegd tussen de 106-120% van je anaerobe drempel. Dit is vaak een correcte schatting, maar bij INSCYD wordt dit bepaald op basis van jouw metabolische processen.

tabel trainingszones.jpg
load character.jpg
bottom of page